Freedos bilgisayara ücretsiz Windows 11 nasıl kurulur ?

Mecdulin

Global Mod
Global Mod
Freedos Bilgisayara Ücretsiz Windows 11 Kurmak: Adım Adım Rehber

Evet, elinizde Freedos yüklü bir bilgisayar var ve içinde gizli bir Windows 11 arzusu taşıyorsunuz. Endişelenmeyin, bu imkânsız gibi görünen görev aslında sandığınız kadar uzak değil; biraz sabır, biraz dikkat ve bir parça da teknolojiyle şakalaşabilme yeteneği yeterli. Hadi başlayalım.

1. Ön Hazırlık: Neyi Nereye Kuracağız?

İlk adım, bu yolculuğun ne kadar ciddi olduğunu anlamak. Freedos, adından da anlaşılacağı üzere “bedava işletim sistemi” felsefesini benimsemiş bir ortamdır. Yani bilgisayar açıldığında karşınıza Windows’un tanıdık arayüzü değil, siyah bir ekran ve birkaç satır komut çıkar. Merak etmeyin, bu dramatik başlangıç sadece sahne süsü; esas gösteri çok yakında başlıyor.

Bilgisayarınıza Windows 11 kurabilmek için öncelikle birkaç şeye ihtiyacınız var:

* Minimum sistem gereksinimlerini karşılayan bir cihaz (TPM 2.0, UEFI ve yeterli RAM vs.). Hayır, bunlar süslü kelimeler değil; Windows 11 bunlar olmadan “ben buraya gelemem” diyor.

* 8 GB veya daha fazla USB bellek. Burada “aslında 4 GB yeter” diyorsanız, sistem size hafif bir sinir krizi yaşatabilir.

* Windows 11 ISO dosyası. Microsoft’un resmi sitesinden edinebileceğiniz bu dosya, aslında Windows’un kendisi gibi; biraz büyük, biraz sabırsız ama güvenilir.

2. ISO Dosyasını USB’ye Dönüştürme: Küçük Ama Kritik İşlem

ISO dosyasını indirip USB’ye yazmak, teknoloji dünyasının küçük ama tatmin edici ritüellerinden biridir. Burada Rufus gibi ücretsiz bir program kullanabilirsiniz. Programı açın, ISO’yu seçin, hedef USB’yi seçin, ve “Başlat”a basın.

Bu noktada bir uyarı: USB’deki tüm veriler gidecek. Yani önce önemli fotoğraflarınızı veya o komik kedili meme koleksiyonunuzu yedekleyin. Windows 11 kurulumu sırasında sizi esprili ama acımasız bir şekilde “bu alan temizlenecek” uyarısı bekliyor olacak.

3. BIOS ve UEFI Ayarları: Kapıyı Aralamak

Bilgisayarınızı açarken BIOS veya UEFI ekranına girmeniz gerekiyor. Burada hedefimiz USB’den boot etmek. Genellikle açılışta F2, F12 veya Delete tuşlarına basmanız yeterli.

İşte burada dikkat! Eğer Secure Boot ve TPM 2.0 ayarlarını açmazsanız, Windows 11 size nazikçe ama kesin bir şekilde “burası sana göre değil” mesajı verir. Yani bu adımı atlamak, kurulum sırasında kendinizi küçük bir teknopanik içinde bulmanıza sebep olabilir.

4. Kurulum Başlıyor: Sabır ve Kahve

USB’den boot ettikten sonra Windows 11 kurulum ekranı karşınıza gelecek. Bu kısım, bilgisayarın biraz romantik, biraz da ciddi tarafını gösterdiği andır.

* Dil ve klavye seçeneklerini seçin.

* “Şimdi yükle”ye tıklayın.

* Ürün anahtarınız yoksa merak etmeyin, Microsoft bunu esnek bir şekilde atlayabilmenizi sağlar; tabii sonra arada bir hatırlatır, ama şimdilik gözünüzü kapatabilirsiniz.

* Hedef diski seçin. Burada Freedos’un yüklü olduğu disk genellikle C sürücüsüdür. “Özel: Yalnızca Windows’u yükle” seçeneği, eski Freedos dosyalarını zarifçe kaldırır ve yeni bir başlangıç sağlar.

5. Kurulum Sırasında Bilgisayara Ne Oluyor?

Biraz bilim, biraz sihir: Windows 11 kurulum ekranında ilerlerken, bilgisayarınız dosyaları kopyalar, sürücüleri yükler ve arka planda sizin fark etmediğiniz milyonlarca mikro işlemi gerçekleştirir. Burası teknolojinin sahne arkası; kamera yok ama efektler bol.

Kurulum sırasında bilgisayar birkaç kez yeniden başlayacak. Panik yapmayın; bu Windows’un “ben buradayım ve işimi yapıyorum” yöntemidir.

6. İlk Başlangıç: Kullanıcı Hesabı ve Ayarlar

Kurulum tamamlandığında, ilk açılışta Microsoft hesabınızı eklemeniz isteniyor. Burada iki seçenek var:

* Hesap açıp tüm bulut özelliklerini aktif hale getirmek.

* “Offline account” seçeneğini kullanmak ve biraz bağımsız hissetmek.

Daha sonra bölge, klavye ve gizlilik ayarlarını yapacaksınız. Windows 11, size “Merhaba, yeni dünyana hoş geldin” der gibi nazik bir karşılama sunuyor.

7. Sürücü ve Güncellemeler: Kurulum Sonrası Temizlik

Kurulum tamamlandı ama iş bitmedi. Bilgisayarın performansını maksimize etmek için:

* Windows Update’i çalıştırın ve tüm güncellemeleri yükleyin.

* Anakart ve ekran kartı üreticilerinin sitesinden sürücüleri indirin.

* Gereksiz başlangıç programlarını kapatın; bilgisayarınız size teşekkür edecek.

Bu kısım, teknolojik bakımın hafif ironik ama ciddi yanıdır: Bir yandan sistem kendini güncelliyor, bir yandan siz kahvenizi yudumluyorsunuz.

8. Son Dokunuşlar: Masaüstünüzü Şekillendirme

Artık Windows 11’in taze ve mis gibi masaüstü sizsiniz. Başlat menüsünde gezinin, widget’ları düzenleyin, belki biraz tema ve arka planla kendinize özel bir alan yaratın. Her ne kadar bu adım bir süsleme gibi görünse de, psikolojik olarak bilgisayarla bağ kurmanız için kritik.

Sonuçta Freedos’tan Windows 11’e geçmek, bir bakıma siyah beyaz bir fotoğraftan renkli bir tabloya adım atmaktır. Hafif endişe, bol heyecan ve biraz da sabır gerektirir. Ama sonuç? Birkaç kahve molası ve birkaç kısa panik anı sonrası, elinizde modern, güvenli ve estetik bir Windows 11 bilgisayar var.

İster teknoloji meraklısı olun, ister arkadaş ortamında “ben hallettim” demeyi seven biri, bu kurulum süreci size hem öğretici hem de hafif tebessüm ettiren bir macera sunar.

Bu rehber, Freedos’un siyah ekranından Windows 11’in renkli dünyasına geçişinizi mümkün kılmak için hazırlandı. Artık bilgisayarınız sadece açılmakla kalmıyor; sizinle konuşuyor, güncelliyor ve size biraz da olsa “bak, ben buradayım” diyor.

İyi kurulumlar, sabırlı kahve molaları ve hafif tebessümlerle dolu bir Windows 11 deneyimi dilerim.

Kelime sayısı: 841