Atık değer nedir ?

Bilgi

New member
Atık Değer Nedir? – Sayılardan İnsan Hikâyelerine Uzanan Bir Yolculuk

Merhaba dostlar,

Bazen bir kelime duyarsınız, üzerinde düşünürken kendinizi bambaşka soruların içinde bulursunuz. “Atık değer” de benim için öyle oldu. İlk duyduğumda aklıma sadece çöpler, geri dönüşüm kutuları geldi. Ama biraz araştırınca gördüm ki işin ucu ekonomi, çevre, insan hikâyeleri ve hatta toplumsal bilinç gibi birçok alana dokunuyor. Bugün burada hem verilerle hem de gerçek hayattan hikâyelerle bu konuyu konuşalım istedim. Sizlerin de yorumlarıyla bu başlıkta farklı pencereler açarız diye umuyorum.

---

Atık Değerin Temel Tanımı

Basitçe söylemek gerekirse atık değer, kullanım ömrünü tamamlamış veya işlevini yitirmiş bir ürünün, parçasının ya da malzemenin, geri kazanım veya yeniden kullanım yoluyla ekonomik ya da işlevsel bir fayda sağlayabilme potansiyelidir. Yani “çöp” dediğimiz şey, doğru ele alındığında hâlâ bir değere sahiptir.

Örneğin:

- Hurda demir, eritilip tekrar inşaat sektöründe kullanılabilir.

- Eski elektronik cihazlardan çıkarılan bakır, altın, gümüş gibi metaller yüksek piyasa değerine sahiptir.

- Organik atıklar, kompost hâline getirilip tarımda kullanılabilir.

2023 yılında Birleşmiş Milletler verilerine göre dünya genelinde üretilen elektronik atık miktarı 62 milyon ton. Bu atıkların yalnızca %20’si resmi olarak geri dönüştürülüyor. Geri kalan kısmı ise ya çöplüklere gidiyor ya da yasa dışı yollarla başka ülkelere gönderiliyor. Oysa bu e-atıkların içerdiği değerli metallerin piyasa değeri 55 milyar doların üzerinde.

---

Erkek Bakış Açısı: Pratik ve Sonuç Odaklı Yaklaşım

Birçok erkek forumdaş, konuyu teknik ve ekonomik tarafıyla ele alıyor. Onlara göre atık değerin en önemli boyutu, nasıl para kazanılacağı ve nasıl verim sağlanacağı.

Mesela Ahmet abi var; hurdacılık yapıyor. Ona göre her atık, “yerden para toplamak” gibi. Bir keresinde belediyenin çöpe attığı eski bilgisayar kasalarını almış, içindeki bakır telleri ve işlemcilerdeki altın parçacıkları satarak bir ayda 15 bin TL kazanmış. Ahmet abi diyor ki:

> “Çöp dediğin şey, gözünün gördüğüyle sınırlı değil. Onu sökmeyi, ayırmayı bilirsen değeri ortaya çıkar.”

Erkeklerin bu pratik yaklaşımı, atık yönetiminde verimlilik, geri dönüşüm teknolojileri ve kar marjı hesaplamaları gibi alanlarda öne çıkıyor. Onlar için mesele, atığın en kısa yoldan nasıl değerlendirileceği.

---

Kadın Bakış Açısı: Duygusal ve Topluluk Odaklı Yaklaşım

Kadın forumdaşların ise konuya yaklaşımı daha çok insan hikâyeleri ve toplumsal fayda üzerinden oluyor. Örneğin Elif öğretmen, okuldaki öğrencilerle birlikte plastik şişe kapaklarını toplayıp engelli bireyler için tekerlekli sandalye almış. Onun için atık değer, sadece maddi bir kazanç değil, bir topluluğu bir araya getiren ve sosyal fayda sağlayan bir köprü.

Bir başka örnek, mahalledeki kadınların kurduğu bir kooperatif. Kullanılmayan eski kumaşları alıp, temizleyip, dikiş atölyesinde çantalara dönüştürüyorlar. Hem gelir elde ediyorlar hem de atıkları azaltıyorlar. Üstelik her çantanın üzerinde “Ben bir zamanlar perdelerden yapılmıştım” gibi etiketler var. Bu hikâyeler, ürüne duygusal bir bağ da katıyor.

---

Verilerle Atık Değerin Önemi

- Dünya Bankası verilerine göre, 2050 yılına kadar küresel katı atık miktarı %70 artacak.

- Türkiye’de yılda yaklaşık 32 milyon ton evsel atık üretiliyor, bunun %13’ü geri dönüştürülüyor.

- Metal atıkların geri dönüşümü, yeni metal üretimine kıyasla %95’e varan enerji tasarrufu sağlıyor.

Bu rakamlar, atık değer konusunun yalnızca bireysel bir mesele değil, ekonomik ve ekolojik bir zorunluluk olduğunu gösteriyor.

---

İnsan Hikâyeleriyle Atık Değer

Bir arkadaşım var, adı Yusuf. Üniversite okurken geçimini sağlamak için geceleri kafelerin attığı kahve posalarını toplardı. Başta garip gelmişti ama sonra öğrendim ki kahve posaları, gübre olarak kullanılabiliyor. Yusuf bu posaları kompost hâline getirip, şehir dışında çiftçilere satardı. Şimdi kendi organik tarım çiftliği var. Onun hikâyesi, bana şunu düşündürdü: Birinin çöpe attığı şey, başkasının geleceğini kurabilir.

---

Geleceğe Dair Düşünceler

Gelecekte atık değer kavramı, sadece hurdacılar ya da geri dönüşüm firmalarının değil, herkesin gündeminde olacak.

- Evlerde atık ayrıştırma teknolojileri yaygınlaşacak.

- Belediyeler, atıkları toplamak yerine evde işleyen “mikro geri dönüşüm üniteleri” kuracak.

- Atıkların blockchain üzerinden takip edildiği, şeffaf bir ticaret sistemi ortaya çıkacak.

Ama unutmayalım, teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, insanların bu konudaki farkındalığı ve bakış açısı değişmedikçe gerçek dönüşüm olmayacak.

---

Forumdaşlara Sorular

1. Sizce atık değer, daha çok ekonomik bir fırsat mı yoksa toplumsal bir sorumluluk mu?

2. Erkeklerin pratik, kadınların ise topluluk odaklı yaklaşımı gelecekte birleşir mi?

3. Geri dönüşüm konusunda kendi hayatınızda uyguladığınız küçük ama etkili yöntemler neler?

4. Türkiye’de atık değer ekonomisi sizce ne kadar potansiyel taşıyor?

Haydi, gelin bu başlığı sadece bilgi paylaşımı değil, aynı zamanda ilham verici hikâyelerin de adresi yapalım. Çünkü belki de çöpe attığımız şeyler, yarının en değerli kaynakları olacak.