220 380 Volt Ne Demek ?

Bitul

Global Mod
Global Mod
220 – 380 Volt Ne Demek? Bir Hikâyeyle Anlatmak Gerekirse…

Selam dostlar,

Bu akşam çayımı elime almış, atölyenin loş ışığında otururken aklıma bir anı geldi. Dedim ki, bunu sizinle paylaşmadan olmaz. Belki teknik bir konu gibi görünecek ama aslında içinde insan ilişkilerini, farklı düşünme biçimlerini ve hayatın elektriğini barındıran bir hikâye bu. Hani bazen bir konu sadece bir konu değildir ya… İşte 220 voltla 380 volt arasındaki farkı da öyle anlatacağım size.

“Usta, Bu Neden Üç Faz?”

Yıllar önceydi. Bir atölyede yeni işe başlamıştım. Ustam Hüseyin abi, kabloların arasında dans eder gibi çalışan, eli çabuk ama kafası hep bir şeyler hesaplayan bir adamdı. O gün, elime bir priz verdi:

— “Bu 220’lik, bunu takarsan sadece bir faz alırsın,” dedi.

Ben anlamamış gibi bakınca, bir de o meşhur gülümsemesiyle ekledi:

— “Ama 380 bağlarsan, üç fazı birden alırsın. Güç artar, motor canlanır.”

O an kafamda çakan kıvılcım sadece elektrikle ilgili değildi. Çünkü aynı gün atölyede Ayşe abla da vardı. O, kablo bağlamazdı belki ama herkesin moralini birbirine bağlardı.

Bir Faz Hüseyin, Üç Faz Ayşe

O gün ustayla Ayşe abla arasında geçen bir tartışma hâlâ kulağımda çınlar:

— “Şu motoru hemen devreye alalım,” dedi Hüseyin abi, “iş yetişmez yoksa.”

— “Ama önce şu çocuğun eliyle tornavida tutuşuna bir bak,” dedi Ayşe abla, beni göstererek. “Bir hata yaparsa kıvılcım çıkmaz mı?”

Hüseyin abi teknik düşündü: çözüm, hız, sonuç.

Ayşe abla ilişkisel baktı: güven, his, bütünlük.

O an anladım ki, 220 volt tek bir fazdı — tıpkı Hüseyin abi gibi. Odaklı, tek yönlü, sonuç isteyen.

380 volt ise üç fazdı — tıpkı Ayşe abla gibi. Duyguyu, düşünceyi ve dengeyi aynı anda taşıyan.

Elektrik Değil, Hayatın Akımı

Herkesin bir voltajı vardır hayatta. Kimimiz 220 gibiyiz: sade, basit ama yeterli.

Kimimiz 380 gibiyiz: güçlü, ama dikkat edilmezse yakabiliriz.

220 volt evlerde kullanılır. Çünkü güvenlidir, herkesle uyumludur.

380 volt sanayide kullanılır. Çünkü büyük motorları döndürür, daha fazla yük taşır.

İşte hayat da öyle. Bazı ilişkiler 220 gibidir — dengeli, huzurlu, ama fazla yük bindirirsen sigorta atar.

Bazıları 380 gibidir — tutkulu, güçlü, ama kontrol etmezsen yakar, kavurur.

Kadınlar ve Erkekler Arasındaki Voltaj Farkı

Bir gün yine atölyede arıza çıktı. Hüseyin abi “faz sırası yanlış” diye bağırdı.

Ayşe abla ise sakin bir sesle, “Belki de sadece yönü değişmiştir, hemen ters bağlamayalım,” dedi.

Ve gerçekten de öyleydi. Motorun yönü yanlış bağlanmıştı. Hüseyin abi teknik olarak haklıydı, ama Ayşe abla duygusal olarak durumu okumuştu.

İşte o gün, fark ettim ki:

Erkekler 220 gibidir — net, pratik, düz hatlı.

Kadınlar 380 gibidir — çok yönlü, güçlü ama empatik.

Birinin voltajı az değildir, sadece kullanım alanı farklıdır. 220 bir lambayı yakar, 380 bir fabrikanın kalbini döndürür.

Ama her ikisi de elektriğin ta kendisidir — sadece frekansları değişiktir.

İnsanın İçindeki Gerilim

Bazı günler vardır, insanın içi 380 gibidir. Kafanda üç düşünce birden döner, kalp faz değiştirmiştir, kontrol zorlaşır.

Bazı günler de 220 gibiyizdir — sessiz, sabit, sıradan. Ama işte o sıradanlık bile bir huzur verir.

Hüseyin abi hep derdi: “Evde 380 çalışmaz, kablolar dayanmaz.”

Oysa Ayşe abla, “Ama evde de bazen daha fazla enerji gerekir,” derdi.

Belki de ilişkilerde mesele bu.

Kimin voltajı yüksek, kimin kablosu ince…

Önemli olan akımı kesmemek, enerjiyi dengeleyebilmek.

Bir Gün Sigorta Attı

O yaz, atölyede bir kısa devre oldu. Kablo yandı, sigorta attı. Hüseyin abi sinirlendi:

— “Kim fazları karıştırdı!”

Ayşe abla sessizce geldi, elimi tuttu:

— “Bazen fazla yükleniriz,” dedi, “biraz dinlen, yeniden bağlarız.”

O an anladım ki, insan da bir devreydi. Bazen fazla voltajla doluyorsun. Duygular, beklentiler, hayal kırıklıkları… Hepsi birer amper, birer direnç.

Ve sonunda sigorta atıyor.

Hayatın Akımı, İlişkinin Direnci

220 volt, iki tel arasında bir dengeydi.

380 volt, üç telin kusursuz uyumuydu.

Hayatta da öyle değil mi?

İki insan birbirine bağlandığında, üçüncü faz duygudur. O olmazsa motor dönmez, aşk yürümez.

Bir kadın, bir erkek ve aralarındaki empati… İşte 380 voltun sırrı burada.

Tek fazla lamba yanar ama üç fazla bir dünya döner.

Forumdaşlara Sözüm Şu…

Bu hikâyeyi yazarken düşündüm: Hepimiz birer elektrik sistemiyiz aslında. Kimi düşük gerilimli ama sabit, kimi yüksek enerjili ama kırılgan.

Kimimiz ilişkilere 220’lik bakıyoruz, güvenli alan arıyoruz.

Kimimiz 380’lik düşünüyoruz, daha fazla yük, daha fazla güç istiyoruz.

Ama hangi voltajda olursak olalım, önemli olan akımın yönü değil; birbirimizi yakmadan, aydınlatabilmek.

Siz ne düşünüyorsunuz forumdaşlar?

Sizce hangimiz 220’yiz, hangimiz 380?

Belki de her birimizin içinde her iki gerilim de var, sadece kiminle bağ kurduğumuza göre değişiyor…

Yorumlarınızı bekliyorum, dostlar.